Балаларға арналған витамин D: құрамын қалай таңдау керек

Ресейдегі балалардың 2/3-інде витамин D жетіспеушілігі байқалады. Бұл, ең алдымен, географиямен байланысты — тіпті оңтүстік аймақтарда да балалар ағзада витамин D қалыпты өндіруге қажетті күн сәулесін жеткілікті мөлшерде ала алмайды. Тағы бір мәселе — тамақтану ерекшеліктері. Витамин D тек кейбір тағамдарда кездеседі және әдетте аз мөлшерде болады. Сондықтан бала өмірінің алғашқы айында витамин D қабылдауды бірден бастау ұсынылады.


Витамин D таңдау: майлы немесе сулы ерітінді?


Алдымен, танымал тамшылардағы Е-қоспалар, тәттілендіргіштер және бензил спиртінің қайдан пайда болғанын және неге ДЕТРИМАКС® БЭБИ құрамында тек екі компонент бар екенін қарастырайық.
Нарықта балаларға арналған витамин D тамшыларының екі танымал түрі бар — су негізіндегі және май негізіндегі. Бұрын педиатрлар жиі су негізіндегі тамшыларды тағайындайтын, ал соңғы жылдары майлы ерітінділерді, мысалы, ДЕТРИМАКС® БЭБИ-ді жиі ұсынады.


Витамин D майлы және сулы ерітінділерінің айырмашылықтары


Бұл витамин D-ның химиялық қасиеттеріне байланысты. Витамин D — майда еритін витамин, сондықтан ол суда ерімейді. Витамин D негізінде сулы ерітінді жасау оңай емес. Мысалы, күнбағыс майын сумен араластырған кезде, май әрқашан кішкентай тамшыларға бөлінеді, бірақ толық ерімейді. Майлар суда ерімейді. Оларды дұрыс "араластыру" үшін эмульсия жасау қажет — майды өте көп микроскопиялық тамшыларға айналдыру керек.


Витамин D майда еритін витамин, сондықтан суда ерімейді.


Біркелкі сулы ерітінді алу үшін өндірушілер тамшылардың құрамына бір немесе бірнеше қосымша компоненттерді: эмульгаторларды, консервант ретінде бензил спиртін, сондай-ақ, дәмі жағымды болу үшін хош иістендіргіштер мен тәттілендіргіштерді қосуға мәжбүр. Витамин D-ның сулы ерітіндісіне қосылатын заттардың көпшілігі — Е-қоспалар. Мысалы, бензил спирті аллергиялық реакциялар тудыруы мүмкін.


Майлы ерітінділердің артықшылықтары


Витамин D-ның майлы ерітінділері қарапайым құрамға ие, өйткені олардың құрамына Е-қоспаларды қосудың қажеті жоқ — май негізінің арқасында олар ағзаға жақсы сіңеді.