D ДӘРУМЕНІНІҢ ТАПШЫЛЫҒЫ: БЕЛГІЛЕРІ, САЛДАРЫ, ЕМІ

D3 дәрумені дегеніміз не? Статистика көңіл көншітпейді: әлем бойынша шамамен 90% адамда D дәруменінің тапшылығы бар. Дүниежүзіндегі дәрігерлер бұл тапшылыққа өте маңызды қарайды. D дәруменінің препараттары бұл мәселенің сөзсіз көмекшілері болып табылады.
D3 дәрумені (холекальциферол) – адам ағзасының барлық дерлік органдары мен жүйелерінің қызметін қамтамасыз ету үшін қажет маңызды майда еритін дәрумен. Ол табиғатта басқа D дәруменінің метаболиттерінен айырмашылығы бос күйінде кездеседі. D3 дәрумені адам терісінде күн сәулесінің әсерінен түзіледі. D2 дәруменімен салыстырғанда 25% жоғары белсенділікке ие.


D дәруменінің тапшылығының белгілері: Қаныңдағы D дәруменінің деңгейін анықтау үшін қан талдауы көмектеседі. Дегенмен, оның тапшылығын көрсететін бірнеше белгілер бар:


• Үнемі шаршау және күштің жетіспеушілігі
• Жиі суық тию
• Алаңдаушылық және назар аудару қиындықтары
• Жақсы себепсіз нашар көңіл-күй
• Шаш, тырнақ және терінің жағдайының нашарлауы
• Бұлшықет шаршауы немесе сүйектер мен бұлшықеттердегі ауырсыну
• Бастың терісінің терлеуі


Егер осы белгілердің біреуі немесе бірнешеуі сізді алаңдатса, сізде D дәруменінің тапшылығы болуы мүмкін.


D дәруменінің тапшылығының салдары: Міне, ең көп таралғандары:


• Әлсіз иммунитет
• Созылмалы шаршау
• Депрессия
• Жүктілік қиындықтары
• Терінің қартаюы, тырнақтар мен шаштың жағдайының нашарлауы
• Сүйек және бұлшықет аурулары


Тәуекел тобы:


• 45 жастан асқан адамдар. Жас ұлғайған сайын адамның метаболизмі баяулайды, бұл күн мен тағам арқылы D дәруменін өздігінен синтездеуге кедергі келтіреді.
• Қара терілі адамдар. Табиғатта қара тері D дәруменінің синтезін тежейді. Зерттеулерге сәйкес, қара терілі адамдардың 90%-ы D дәруменінің тапшылығынан зардап шегеді.
• SPF-қорғауы бар кремдерді қолданатын адамдар. Бет және дене кремдерінің барлығы дерлік D дәруменінің синтезін тежейтін SPF-қорғауын қамтиды. Солтүстік елдерде де кеңінен қолданылатын УК-қорғағыштар әлемде D дәруменінің тапшылығын арттыруға үлес қосады. Мысалы, SPF 8 күннен қорғайтын кремді қолдану ағзаның D дәруменін өндіру қабілетін 90%-ға азайтады. Ал дәрігерлер кеңес беретін SPF 30 кремі бұл қабілетті 99%-ға азайтады.
• Семіздік және артық салмақ D дәруменінің синтезін тежейді.
• Аз қозғалысты өмір салты көптеген нутриенттерді, соның ішінде D дәруменін «ұйқы күйіне» ауыстырады және метаболизмді баяулатады.
• Адам рационында өсімдік тағамдарының басым болуы (сүт, бауыр, майлы балық және жұмыртқаны қоспағанда) D дәруменінің ағзаға түсуін азайтады.


D дәруменінің зерттеулері: D дәрумені 100 жылдан астам зерттеліп келеді. Алғашқыда бұл дәруменнің сүйек жағдайына әсері (деп аталатын сүйек функциясы) қарастырылды, бірақ соңғы 30 жылда ғалымдар D дәруменінің сүйектен тыс функцияларына назар аударды.


D дәруменінің классикалық қасиеттері:


1. Сүйектер мен бұлшықеттердің денсаулығы. D дәрумені кальцийдің сіңуінде маңызды рөл атқарады: ағзадағы кальций-фосфор алмасуын реттейді, қаңқаның өсуіне, нығаюына және сүйек тінінің дұрыс минералдануына ықпал етеді. Сондықтан өсіп келе жатқан балаларға дұрыс дамуын қамтамасыз ету үшін дәрігерлер жаңа туған нәрестелер мен жасөспірімдерге D дәруменін қабылдауды жиі тағайындайды. Ересек және қарт жаста D дәруменінің жетіспеушілігі сүйектердің жұмсаруына (остеомаляция) әкелуі мүмкін, тапшылық остеопороз және сыну қаупін арттырады.
2. Тістердің денсаулығы мен сұлулығы. D дәруменінсіз тістердің қалыптасуы бұзылады, олар сынғыш болады, эмаль жұқарады. Кариес D дәруменінің тапшылығы бар адамдарда жиі дамиды.
D дәруменінің классикалық емес көрсеткіштері:
1. Иммунитетті белсендіру: суық тию, тұмау, сондай-ақ аутоиммунды аурулардың даму қаупін азайтады. Егер жиі суық тиіп кетсе, D дәруменін қабылдауды бастау орынды.
2. Жұмыс қабілетін, назарды шоғырландыруды, жадты және оқу қабілетін арттырады. Ғалымдар D дәруменінің төмен деңгейі бар адамдардың емтихандарды нашар тапсыратынын, шешім қабылдауда қиындықтарға тап болатынын және назар мен шоғырлануды қажет ететін тапсырмаларды орындауда қиындықтарға тап болатынын байқады.
3. Қант деңгейін бақылау және диабеттің алдын алу. Қант диабеті инсулиннің болмауына немесе жеткіліксіз секрециясына байланысты пайда болады. Кальций инсулиннің өндірілуі үшін қажет болғандықтан, D дәрумені бұл гормонның секрециясын қолдайды.
4. Қатерлі ісіктен қорғау. Әсіресе, D дәруменінің тапшылығын сүт безі, тоқ ішек және қуықасты безі қатерлі ісігінің даму қаупімен байланыстырады.
5. Жүрек-қан тамырлары ауруларымен күресуге көмектеседі. Бұл дәрумен қан қысымын, холестерин деңгейін және қабынуды реттеуге қатысатындықтан.
6. Гормондардың реттелуіне және көңіл-күйді жақсартуға ықпал етеді. D дәруменінің төмен деңгейі тестостерон және эстроген өндірісіне кедергі келтіруі мүмкін.


Күн D3 дәруменін өндіруге қалай көмектеседі? Біздің ағзамыз күн сәулесін D3 дәруменіне айналатын химиялық заттарға түрлендіреді. Терідегі холестерин «превитамин D»-ны түрлендіріп, оны пайдалы D3 дәруменіне айналдырады, кейде оны провитамин D деп те атайды. Превитамин D алдымен бүйрек пен бауыр арқылы қан ағысына өтеді, содан кейін биологиялық белсенді кальцитриолға айналады. Витаминнің қажетті мөлшерін алу үшін күн сайын бір сағаттай күнге шығу қажет, ал терінің кемінде 60%-ы ашық болуы керек. Егер сіздің аймағыңызда күнді күндер аз болса, соляриймен әуестенбеу жақсы, өйткені дәрігерлердің пікірінше, мұндай УФ-сәулелену көздерімен үнемі сәулелену онкологиялық тұрғыдан күн сәулесінен де қауіпті. Сондықтан көптеген ғалымдар біздің терімізді УФ-сәулеленуге осындай көлемде ұшыратқымыз келе ме деп әділ атап өтті, бұл қатерлі ісік қаупін тудырады. Статистика қазіргі заманғы адамның қала ортасында күнде D дәруменінің синтезі үшін қажетті уақытты өткізу мүмкін емес екенін көрсетеді.


D дәруменін тағамнан қалай алуға болады? D дәруменінің құрамында көшбасшы өнімдер белгілі – бұл майлы балық: тунец, скумбрия, сардина, треска бауыры, сом. Бірақ бұл өнімдердегі D дәруменінің құрамына әсер ететін маңызды нюанс бар. Жылумен өңдеу кезінде D дәрумені жоғалады. Заманауи азық-түлік өнеркәсібі жаңа балықты сіздің үстеліңізге жеткізе алмайды, өйткені кез келген логистиканың ұзақтығы жаңа өнімдерді терең мұздатуға мәжбүрлейді. Сондықтан біз кез келген балықты жылумен өңдейміз (ыстық тағам дайындаймыз), осылайша тағамдағы D дәруменінің мөлшерін айтарлықтай азайтамыз.


Өкінішке орай, аталған өнімдер мұздатып, содан кейін жылумен өңделеді, нәтижесінде D дәрумені жоғалады. Сонымен қатар, бұл өнімдер калориялы, мысалы, 100 г кәдімгі шоколад плиткасы 535 ккал, ал 100 г треска бауыры – 613 ккал. Сондықтан, егер сіз мақсат қойып, тағамнан D дәруменін алғыңыз келсе, бұл семіздікке әкелуі мүмкін. Дегенмен кейбір тағамдар ағзаны D дәруменімен қамтамасыз етеді және оларды күнделікті рационда болу керек, күн сәулесі арқылы әсер ету әлі де D дәруменін алудың ең жақсы әдісі болып табылады.


Осылайша, қазіргі заманғы адамның күнделікті D дәруменінің нормасын өз бетінше толықтыруы қиын, ал тапшылықтың салдары ауыр салдарға әкелуі мүмкін. Сондықтан дәрігерлер D дәруменінің тапшылығын фармацевтикалық препараттармен толтыруды жиі ұсынады.